A gongOK története

A Gong története

 

A gong mindenféle emberi tevékenységben részt vett, a földitől az örökkévalóságig. A buddhista kolostorokban a gongok felhívják az istenek figyelmét. Az ókori Görögországban megnyitják a halottak birodalmát. Borneóban megverik őket, hogy elszakítsák a viharokat. Ceramban a gongokat esküvői ajándékként adják. Aszamban temetkezési célokra használják őket. A háború alatt a gongok megfélemlítik az ellenségeket és csapatokat gyűjtenek. Békében ünneplik a fesztiválokat és kísérik a táncokat.

A gongokat sok civilizáció varázslatosnak tartja. A betegek gyógyítására, a gonosz szellemek elűzésére és az elemek megidézésére szolgálnak. Még a gong érintése is azt mondta, hogy megszabadítja a testet a betegségektől, és boldogságot és erőt ad. A gongok a jólétet énekelték és pénznemként használták. Az árak és a főnökök bemutatták vagyonukat, és a tulajdonukban lévő gong által jelentették be rangjukat. Az esküt a gongtól lehajolva hajtották végre. A délkelet-ázsiaiak úgy gondolják, hogy minden gongnak van lelke, és tiszteletet adnak nekik, például „tiszteletreméltó tigris” vagy „sir földrengés”.

A gong fontos szerepet játszott a szertartásokon, rituálékon és a belső utazásokon a világ összes népe között. A halál, a születés, a házasság és a beavatás együtt járt a gong megszólaltatásával. A gong nem csupán egy hangszer, hanem az átalakulás ügynöke is. A gong lejátszásakor a test, az elme és a szellem megváltozik.

Évezredek óta, minden civilizációban, mindenki, aki hallja, ösztönösen felismeri a gong erejét. Olyan erőteljes a hangja, hogy a gong néhány ember imádatának tárgyává válik, mások számára az Isten portálja, mindenki számára pedig osztatlan figyelmet igénylő jelenlét.

Honnan ered a hatalma? Miben különbözik a többi hangszertől? A válaszok magában a gong hangjában rejlenek.

Története

Tudományos háttér

A gong hangja

Az élőzenés meditáció alatt speciális hangszerek szólalnak meg, amelyek hangja terapeutikus hatással bír: lehetővé teszi a résztvevő számára csapongó gondolatairól való lekapcsolódást és egy transzcendentális állapotba történő elmélyedést. Ebben az állapotban könnyebben elérhető a leválás többé már nem kívánatos szokásainkról és megerősíthetőek a pozitív mentális változások.